Zupa piwna z serem i kiełbasą – gęsta, kremowa, idealna na zimne dni. Zupa piwna z serem i kiełbasą ma lekko wyczuwalną goryczkę na końcu języka od piwa, ale jednocześnie ma delikatną słodycz od jabłek. Dobrze podsmażona kiełbasa jest świetnym akcentem zupy piwnej z serem.
Zupa piwna z serem i kiełbasą to danie kuchni niemieckiej, która rzadko się u nas pojawia. A niemieckie zupy w ogóle stanowią rzadkość. Jednak właśnie zupa piwna z serem i kiełbasą, razem z krupnikiem na suszonych śliwkach, jest tradycyjną niemiecką zupą.
Składniki:
- 350 ml piwa jasnego
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 115g śmietany kremówki (ewentualnie minimum 18%)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 85g sera typu cheddar
- 50g mąki
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki plus 2 łyżeczki oleju
- 1 jabłko
- 3-4 kiełbasy dobrej jakości, typu śląska
- sól, pieprz
Wykonanie:
Olej (2 łyżki) rozgrzać w garnku; zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek, podsmażać 1 minutę. Dodać masło, roztopić. Dodać mąkę i podsmażyć do zbrązowienia – ok. 4 minuty. Na przygotowaną zasmażkę wlać bulion, piwo i śmietanę – zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje. Jeszcze zmniejszyć ogień. Dodawać starty ser porcjami, mieszając. Przykryć i delikatnie gotować kilka minut do pełnego rozpuszczenia sera. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić na małym ogniu.
Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju. Kiełbasy przeciąć na pół, ponacinać (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej – dzięki temu przysmażą się ładnie i nie spalą; jeśli wrzucicie na patelnię zimne kiełbasy – skórka się przypali, a w środku będzie zimna), wrzucić na patelnię, obsmażyć z obu stron na złoto. Kiełbasy zdjąć i wrzucić jabłka pokrojone w plastry, obsmażyć na złoto i od razu zdjąć z patelni, żeby nie nasiąkały olejem.
Zupę piwną z serem i kiełbasą podawać na gorąco, z usmażoną kiełbasą i jabłkami.
Post Zupa piwna z serem i kiełbasą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.