Roladki z wędzonego łososia z dodatkiem mascarpone i musztardy francuskiej to szybka, łatwa i do tego bardzo ciekawa przekąska na zimno. Słoność wędzonego łososia jest przełamana łagodnością mascarpone i podkręcona dodatkiem musztardy.
Składniki:
– 200g łososia wędzonego w plastrach
– 200-250 g serka mascarpone
– 1 słoiczek musztardy francuskiej
– natka pietruszki
– pieprz
dodatkowo: folia spożywcza
Wykonanie:
Na stole rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozłożyć plastry łososia tak, żeby na siebie nachodziły końcówkami (patrz zdjęcie poniżej).
Serek mascarpone mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.
Na plastrach łososia od jednego brzegu (z drugiej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego brzegu) rozsmarowujemy warstwami – najpierw musztardę, a na niej serek mascarpone (zdjęcie poniżej).
Teraz delikatnie zawijamy łososia z nadzieniem w rolkę zaczynając od posmarowanego brzegu.
Zawinąć do końca, dobrze zabezpieczyć folią, uformować rulon (poniżej) i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie odwijamy folię i ostrym nożem tniemy na kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Roladki z wędzonego łososia dekorujemy musztardą francuską i listkiem pietruszki.
Post Roladki z wędzonego łososia pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.