Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym to brzmi dumnie :) I strasznie skomplikowanie, prawda? No cóż, roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym są dość czasochłonne, ale wcale nie są skomplikowane. Warto poświęcić na nie trochę czasu, bo roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym zaskoczą i zachwycą wszystkich gości, łącznie z teściową :) Czas przygotowania roladek z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym można sobie dla wygody podzielić na dwa dni – wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi. Tak naprawdę najbardziej skomplikowane (tylko na pierwszy rzut oka) jest rozcięcie polędwiczki i jej rozbicie. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym chyba najbardziej pasują do kuchni francuskiej, bo do nadzienia wykorzystujemy calvados, ale można go w naszych warunkach z powodzeniem zastąpić wódką, spirytusem albo rumem.
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :)
Składniki (na 1 kg mięsa):
- 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :))
- kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej; ja na 1kg polędwiczkę zużyłam 6 plastrów)
- 4 duże jabłka, najlepiej twarde i soczyste, słodkie, ja używam jonagold/ champion/ złota delicja
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 240 ml cydru jabłkowego
- 120 ml bulionu warzywnego
- opcjonalnie 1-2 łyżki mąki
na nadzienie:
- 5-6 dużych pieczarek
- 15g suszonych grzybów (używam borowików)
- 15 suszonych moreli (można ewentualnie użyć suszonych jabłek)
- 2 garście szpinaku, ewentualnie jarmużu (jarmuż trzeba zblanszować przed użyciem i schłodzić)
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1,5 łyżeczki suszonego)
- 2 łyżki calvadosa (ewentualnie wódki, spirytusu lub rumu)
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- dodatkowo: nitka lub sznurek
Wykonanie:
Morele i suszone grzyby zalać wrzątkiem (w osobnych miseczkach), odstawić na min. 15 minut. Cebulę drobno poszatkować. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę (dość drobną, ale nie szatkować). Gdy morele i grzyby nasiąkną wodą, drobno poszatkować. Wody z grzybów nie wylewać! (Zostawić 2-3 łyżki do sosu).
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać poszatkowany czosnek, podsmażać minutę. Dodać morele i grzyby, podsmażać mieszając, aż aromaty się wymieszają (ok. 5 minut). Dodać tymianek i poszatkowany rozmaryn. Wymieszać. Dodać calvados i podsmażać minutę. Dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać. Dodać pieczarki, podsmażać 1-2 minutę. Nadzienie zdjąć z patelni i wystudzić.
Polędwiczkę naciąć ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku na szerokości 1/3, tak by jej nie przeciąć, ale zostawić „podstawę” około 1 cm.
Teraz po jednej stronie zostaje Wam nierozcięte 2/3 szerokości polędwiczki. Na wysokości „podstawy” tniemy równolegle do stołu i zostawiamy tym razem 1 cm z zewnętrznego brzegu – po takim cięciu możemy rozłożyć polędwiczkę.
Rozbijamy mięso tłuczkiem na grubość ok. 5mm, tak by powstał jak najbardziej regularny prostokąt – ułatwi to zawijanie rolady.
Mięso osolić i doprawić pieprzem na całej powierzchni.
Szpinak rozłożyć na całej długości przy jednym z brzegów. Na szpinaku ułożyć wystudzone nadzienie. Uwaga – takie ułożenie sprawia, że nadzienie w całości znajduje się w środku mięsa. Jeśli chcecie uzyskać efekt „zawijasa” szpinak i nadzienie rozkładamy na całości mięsa.
Jak widać przy krótszych brzegach zostawiamy kawałek wolny (ok.1-2 cm), żeby zawinąć te brzegi i zapobiec „wyciekaniu” nadzienia.
Zakładamy krótsze boki do środka i zawijamy roladę jak dywan, ciasno.
Po zawinięciu mamy ciasny rulonik :) Jeśli mięso rozbiliście nieco nierówno (jak na zdjęciu niżej :)), nie przejmujcie się – pod szynką nie będzie tego widać.
Roladę zawijamy w plastry szynki (ja zaczynam z jednego boku; zwykle plaster szynki nie obejmuje całej rolady – wtedy na koniec przykrywam tę „przerwę” dodatkowym plastrem wzdłuż rolady).
Teraz roladę obwiązujemy jeszcze nitką albo dratwą (sznurkiem). Tak przygotowaną roladę możemy przykryć folią i odłożyć do lodówki do następnego dnia lub od razu przejść do kolejnych kroków. Jeśli zostawiacie pieczenie na następny dzień, pamiętajcie, żeby wyjąć roladę z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym odpowiednio wcześniej z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (góra i dół). 2 jabłka obrać i pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2 pozostałe jabłka pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i olej. Zrumienić roladę ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia na jabłka. Na patelnię wlać cydr i 80 ml wody, zagotować. Dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobując wszystko z patelni (smaki i aromaty!). Roladę w naczyniu obłożyć ćwiartkami jabłka i przelać sos z patelni. Włożyć do piekarnika na około 40-60 minut (zależy od wielkości rolady, im mniejsza – tym krócej!).
Wyciągamy roladę z piekarnika i wygląda tak:
Roladę odkładamy i pozwalamy jej odpocząć ok. 15-20 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka. Dodajemy wodę z grzybów. Gotujemy do lekkiej redukcji, ewentualnie delikatnie zagęszczamy 1-2 łyżkami mąki. Sos przecedzamy przez sito – będzie bardzo aksamitny i czysty.
Roladę kroimy i podajemy z sosem. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym można podawać na ciepło i zimno. Na zdjęciach pokazuję Wam, jak wyglądają Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym z sosem i bez :)
Post Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.