Polędwiczki wieprzowe z jabłkami – cudownie soczyste, apetycznie aromatyczne, pachnące jabłkami i nutą cynamonu, podane na pieczonych ziemniaczkach i słodkiej marchewce. Brzmi prawie jak cudowny domowy obiad w stylu comfort food, ale sposób wykonania, mimo, że prosty, sprawia, że takie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej :) Wszystko, czego potrzebujecie, żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw i pełny obiad gotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu!
Składniki:
- 1kg polędwiczek wieprzowych
- 1-2 jabłka
- ok. 350 g marchewek baby (mogą być mrożone)
- ok. 350 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2-1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i kawałków tłuszczu. Jeśli będzie je układać wzdłuż naczynia, nie musicie ich dzielić, jeśli chcecie – możecie je podzielić na mniejsze części (zwykle połówki) i układać w poprzek naczynia (patrz zdjęcia). Oczyszczone polędwiczki wieprzowe ponacinać w poprzek co ok. 5 mm, ale uważać, żeby nie naciąć mięsa do samego dołu. W miejsce nacięć włożyć jabłko pokrojone w plastry (ok. 2-3 mm).
Ziemniaki wyszorować, pociąć w sporą kostkę. Włożyć razem z marchewką do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać.
Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem.
Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym czosnkiem i cynamonem. Przygotowaną marynatą polać mięso wzdłuż.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być w środku delikatnie różowe).
Podawać na upieczonych ziemniakach i marchewce.
Post Polędwiczki wieprzowe z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.