Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką.
Składniki:
- 2-4 piersi z kurczaka
- 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula, najlepiej czosnkowa
- 250 ml bulionu
- 1 bakłażan
- 1 marchew
- 100g chudego boczku wędzonego surowego
- 1-2 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- opcjonalnie 1-2 czerwone papryki
- przyprawy: oregano (1 łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku
- 1-2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować, boczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki jeszcze raz wzdłuż i takie ćwiartki w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem. Lekko zeszklić. Dodać boczek, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać startą marchewkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać przyprawy (bez soli i pieprzu). Smażyć kilka minut, żeby smaki się wymieszały. Dodać bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia.
Kurczak po andaluzyjsku gotowy :)
Post Kurczak po andaluzyjsku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.