Szybki przepis na elegancki makaron z owocami morza. Inny niż zwykłe spaghetti, z pewnością będzie pieścić podniebienia fanów frutti di mare i zaskoczy kubki smakowe pozostałych.
Składniki:
– makaron – używam zwykle farfalle, ale można też np. spaghetti, bucatini (takie grubsze spaghetti dziurawe w środku) albo fusilli (czyli świderki)
– krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe
– małże – jak wyżej, mogą być ze słoika
– świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi
– świeża bazylia
– pomidorki koktajlowe
– śmietana 18% (do zup i sosów)
– groszek konserwowy
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Makaron ugotować al dente. Nie przepłukujemy makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje sos. Cebule drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (bez bazylii). Dorzucamy groszek i wlewamy śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią.
Post Makaron z owocami morza pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.