Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje się przede wszystkim dla drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi z upolowaną zwierzyną. Tak więc kurczak jerk po karaibsku z warzywami gwarantuje Wam niezapomniane wrażenia smakowe, węchowe, a także estetyczne, bo jest po prostu ładny :)
Składniki:
- ok. 1 kg kurczaka w kawałkach (najlepiej pałki lub udka)
- 1-2 czerwone cebule
- ok. 0,5 kg ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode)
- 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)
Marynata jerk:
- 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka świeżego tymianku (tak, jeszcze raz; albo 1 łyżeczka suszonego)
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren
- 0,5-1 łyżeczki papryki chili
przyprawa włoska:
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty (powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty). Kawałki kurczaka umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Przełożyć kurczaka do marynaty i dobrze go w niej obtoczyć, nacierać kawałki przez kilka minut. Zostawić na ok. 2 godziny dla lepszego efektu (jeśli nie macie czasu, można pominąć, ale marynowanie daje większą intensywność).
Ziemniaki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki.
Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty.
Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę.
Kurczaka jerk po karaibsku z warzywami serwować na ciepło z naczynia, w którym go piekliście.
Post Kurczak jerk po karaibsku z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.