Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie – ale jak to – mięso i brązowy cukier? Tak! Właśnie tak! Takie połączenie smaków jest bardzo popularne w USA – pyszny bekon (wcale nie musi być tłusty), wędzona papryka, kurczak i właśnie brązowy cukier. Nawet jeśli nie jesteście przekonani i patrzycie na takie połączenia podejrzliwie, to gwarantuje Wam, że jeśli tylko zaryzykujcie, zakochacie się natychmiast. Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie i brązowym cukrze to idealne połączenie smaku słodkiego, ostrego i pikantnego. Łatwo można je przygotować w piekarniku, ale będą także świetne z grilla. Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie i syropie klonowym są miękkie, bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 60 dkg (ok. 10 sztuk) polędwiczek z kurczaka
- 10 plastrów chudego bekonu albo boczku wędzonego surowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej (przepis na przyprawę włoską znajdziecie tutaj – można zastąpić po 0,5 łyżeczki oregano i tymianku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 80g cukru brązowego
- 2 łyżki chili (uwaga, będzie ostro!)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). W miseczce wymieszać sól, paprykę, cebulę, czosnek i przyprawę włoską. Dokładnie oprószyć mieszanką polędwiczki (z obu stron) – mięso powinno być dokładnie przyprawione. Każdą polędwiczkę owinąć plastrem boczku. W drugiej miseczce wymieszać chili z cukrem. Tą mieszanką dokładnie oprószyć polędwiczki owinięte bekonem – przyprawę docisnąć do mięsa, żeby dobrze przylegała. Przygotowane polędwiczki ułożyć na natłuszczonej blasze albo ruszcie. Wstawić do piekarnik i piec pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie przez około 20 minut – aż kurczak będzie upieczony, a bekon chrupiący (na koniec w razie potrzeby można włączyć grill, aby jeszcze bardziej przypiec bekon).
Podawać na gorąco, jako główne danie albo przystawkę.
Post Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.