Kremowa zupa warzywna z kurczakiem to alternatywna dla rosołu, zwykłej zupy warzywnej i każdej „jednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi z ciasta śniadaniowego, na które przepis znajdziecie tutaj). My obcinając kalorie podajemy są samą.
Składniki:
- ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- ok. 0,5 kg gotowanego kurczaka podzielnego na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż włókien)
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 1 cebula – posiekana
- o,5l mleka – można zamienić na kremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa
- 2-3 marchewki pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
- 4 ząbki czosnku – zmiażdżone
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- ok. 200 g mrożonego groszku
- opcjonalnie 200 g kukurydzy – świeżej, mrożonej lub z puszki
- 4 -5 pieczarek – pokrojony w plasterki
- 50 g mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili
Wykonanie:
Masło lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu.
Post Kremowa warzywna z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.