Szybkie kokosowe curry z kurczakiem i orzechami nerkowca podkręcone imbirem, czosnkiem i ziarnami gorczycy. Tym razem nasze kokosowe curry z kurczakiem ma swoje źródło inspiracji w hinduskim oleju aromatyzowanym przyprawami – taki olej nazywa się tarka – w różnych regionach Indii spotkać go można pod nazwą vagarne, oggarane, chaunk, tadka albo baghaar. Żeby przygotować taki olej – podsmaża się przyprawy na gorącym oleju, a następnie dodaje do potraw – zmieniają się jedynie przyprawy i sam rodzaj oleju. Co więc jest takiego zachwycającego w tarce? To, że dodaje magii potrawie! Dodaje bukietu smaku i aromatu do hinduskich potraw. Technika jest niezwykle prosta, a naprawdę działa cuda.
Tak więc – nasze kokosowe curry z kurczakiem i orzechami nerkowca, mimo że szybkie i proste – jest obłędne w smaku. Tarka w tym przypadku to ziarna gorczycy i orzechy nerkowca na zwykłym oleju rzepakowym, choć możecie też użyć oleju z orzechów lub oleju kokosowego (nie polecam oleju sezamowego, bo przejmie całość aromatu). Do tego łagodnego curry w proszku, które zupełnie starczy, jeśli chcecie przygotować proste i łagodne curry. My dodajemy jeszcze pastę curry, w zależności od pożądanego poziomu pikantności – czerwoną lub zieloną. Plus liście szpinaku baby, które możecie zastąpić także kapustą pak choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku, a pak choi leżał w lodówce :) ). Oczywiście kokosowe curry z kurczakiem nie obejdzie się bez mleczka kokosowego. Do tego trochę cebuli, imbiru, czosnku i gotowe :))
Składniki:
- ok. 500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać)
- 1 puszka 400ml mleka kokosowego
- 2 garści szpinaku baby
- 2,5 łyżeczki łagodnego curry w proszku
- 1-2 łyżeczki pasty curry, najlepiej czerwonej (opcjonalnie dla większej ostrości)
- 5cm kawałek imbiru świeżego – starty
- 3-4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 mała cebula
- ok. 100 g orzechów nerkowca
- 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżki oleju plus 2 łyżeczki
- opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki
- opcjonalnie – ryż lub chlebki naan
Wykonanie:
Mięso pociąć w kawałki ok. 2×2 cm. Imbir obrać i zetrzeć, czosnek obrać i drobno posiekać lub zmiażdżyć. Cebulę posiekać. Orzechy posiekać. (Imbir i czosnek można także zblendować w mikserze na gładko z mlekiem kokosowym).
Kurczaka wymieszać w misce z curry w proszku, solą i pieprzem.
Na niewielkiej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzucić orzechy i gorczycę. Podsmażać mieszając, do zrumienienia (uwaga, gorczyca będzie strzelać!). Natychmiast całość (razem z olejem) przenieść do miseczki i odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju. Dodać cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać kurczaka, mleko kokosowe, imbir i czosnek i gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż kurczak będzie gotowy, a sos nieco zgęstnieje. Dodać szpinak, wymieszać i podgotować przez 1-2 minuty.
Kokosowe curry z kurczakiem nakładać do miseczek, np. z ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Na koniec kokosowe curry z kurczakiem polać tarką z orzechami i gorczycą.
Post Kokosowe curry z kurczakiem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.