Kiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór :)
Składniki:
- 10 kiełbasek/ parówek cienkich
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- oliwa
- sól, pieprz
- musztarda, ketchup, inny ulubiony dodatek
Wykonanie:
Do przygotowania kiełbasek w cieście francuskim potrzebujemy blachę lub podłużne naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Układamy w nim płat ciasta francuskiego i tniemy go wzdłuż na około 7 pasków (zależy od długości kiełbasek).
Teraz co drugi pasek (czyli pasek drugi, czwarty, szósty, etc.) odwijamy na zewnątrz, jak na poniższym zdjęciu.
Teraz kładziemy pierwszą kiełbaskę i zakrywamy z powrotem podniesionymi paskami.
Podnosimy paski nieparzyste (pierwszy, trzeci, piąty, etc.). Kładziemy drugą kiełbaskę i zakrywamy podniesionymi wcześniej nieparzystymi paskami. Powtarzamy czynności naprzemiennie z paskami parzystymi i nieparzystymi.
I tak do końca kiełbasek i ciasta.
Na koniec, gdy ułożymy wszystkie kiełbaski i przepleciemy je ciastem, obcinamy ciasto z brzegów, a przygotowany patchwork z kiełbasek w cieście francuskim wygląda tak:
Przygotowane kiełbaski w cieście francuskim wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (ciasto musi się lekko przyrumienić).
Po wyjęciu z piekarnika kiełbaski w cieście należy oprószyć grubą solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Kiełbaski w cieście francuskim przecinamy wzdłuż co dwie i porcjujemy. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Post Kiełbaski w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.