Aksamitna, pyszna i wartościowa czyli zupa-krem z soczewicy. Idealna dla osób dbających o linię, ponieważ na długo daje poczucie sytości co wiąże się ze zmniejszeniem apetytu. :)
Bomba witamin
Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Dostarcza nam takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C oraz PP. Natomiast zawarte w niej sole mineralne m.in. wapń i fosfor korzystnie wpływają na budowę naszych kości.
Składniki:*0.5l bulionu warzywnego/drobiowego (żadne kostki, taki bulion przygotowujemy sami!)
*1/2 szklanki soczewicy czerwonej (suchej, nie ugotowanej)
*1 cebula
*1 marchewka
*1 pietruszka
Przygotowanie:
Do bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę (kroimy w dowolny ulubiony sposób i tak wszystko potem zblendujemy). Gotujemy do miękkości warzyw po czym dodajemy opłukaną soczewicę. Gotując, pilnujemy aby soczewica nie wchłonęła całego wywaru. Gdy soczewica będzie miękka zupa gotowa jest do zblendowania.
Jeszcze raz zdecydowanie polecam do wypróbowania kremu z soczewicy.
I jak zawszę życzę smacznego!!! :) :)
Dajcie znać, czy taka propozycja podania soczewicy przypadła wam do gustu! ;)