Za oknem jesień, ale za to bardzo ciepła dlatego zupę tą polecam na takie typowo zimne jesienne dni, ponieważ jest bardzo bardzo rozgrzewająca.Przepis pochodzi ze strony vitalia.pl zaciekawiło mnie to połączenie z płatkami owsianymi. Ogólnie zupa bardzo sycąca i smaczna!Warto spróbować :)
SKŁADNIKI:
280 g kukurydza konserwowa2 szklanki woda niegazowana100 g serek philadelphia 1 płaska łyżka oliwa z oliwek1 średnia cebula2 ząbki czosnku40 g płatki owsianepieprz cayenne sól pieprz czarnyimbir10 g dynia pestki
PRZYGOTOWANIE
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek. Podsmażyć.
Dodać odcedzoną kukurydzę z puszki i przyprawy ( ilość według własnych upodobań i wyczucia smaku), podsmażyć.
Dodać wodę (można też 1/4 kostki rosołowej) i płatki owsiane, zagotować.
Gotować około 8-10 minut aż lekko zgęstnieje. Wyłowić kilka ziaren kukurydzy do ozdoby.
Dodać serek i poczekać aż się rozpuści. Zmiksować blenderem na jednolita masę.
Przełożyć do miseczek bulionowych i przyozdobić kukurydzą i płatkami dyni.