|
Bananowe panakes ze skórką pomarańczową w środku, przełożone masłem orzechowym i z jeżynami |
banan
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oleju kokosowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania)
Siemie lnianę zalewamy wodą i odstawiamy na około 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgniatamy banana i łączymy z resztą składników. Wyjmujemy nasze siemię i wlewamy je do masy. Mieszamy. Smażymy małe placuszki, na lekko natłuszczonej patelni, na małym gazie, z obu stron, aż się zarumienią.
*
Zima przyszła, czas na rozmrażanie letnich owocowych zapasów. Pyszne jeżyny, gdy za oknem minusowa temeratura, to zdecydowanie dobra metoda na poprawę humoru, a zwłaszcza, gdy ma się dodatkowy wolny dzień w tygodniu :)