Przygotowanie hummusu jest super proste, jeśli posiadacie rozdrabniacz. Ja takowego wcześniej nie miałam,ale jakiś czas temu postanowiłam zainwestować parę groszy i kupić blender razem z rozdrabniaczem (pamiętajcie o mocy! Urządzenie musi być silne, ja mam akurat 600W) i tym samym otworzyły się przede mną nowe możliwości ;) Jedna z nich był hummus właśnie.
Do przygotowania hummusu potrzebujemy:
szklankę cieciorki - 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini - 2 ząbki czosnku - trochę oliwy - dwie łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz
Cieciorkę namaczamy na noc w dużej ilości wody; rano cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Wody nie wylewamy. Przestudzoną cieciorkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek, tahini, odrobinę oliwy, sok z cytryny i blendujemy. Jeśli masa jest za gęsta podlewamy odrobiną wody z gotowania. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy jako np dip do warzyw lub odrębne danie (można go polać odrobina oliwy). Smaczne i zdrowe!