Jeszcze cieple, zapach unosi sie w calym mieszkaniu. Maslane ciasto z jagodami.
Lubie miec cos slodkiego w zanadrzu, cos domowego ze skladnikami znanymi i bezpiecznymi. Cos co poprawi humor i co mozna wziac na wakacyjna przejazdzke do torby. Lubie miec cos do jedzenia w podrozy, niekoniecznie dalekiej.
Domowe jedzenie to poczucie bezpieczenstwa, to mama czekajaca z ulubionym obiadem. Tesknie za tym, ale czas plynie, rola sie zmienia.
Maslane ciasto z jagodami *
10 lyzek stopionego masla
10 lyzek maki
10 lyzek cukru
3 jajka
lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ziarenka z polowy laski wanilii
500 g jagod ( lub innych owocow sezonowych, np. truskawek, porzeczek )
Wszystkie skladniki wymieszac razem. Wylac na blache o wym. 30x10. Na wierzch wysypac jagody ( wczesniej lekko oproszone maka ).
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 40 min. Sprawdzac patyczkiem, wyjac jak bedzie sucy , a ciasto zezlocone.
Smacznego!
* zmodyfikowany przepis M. Gessler