Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca. W dawnych czasach wierzono, że mak przynosi domowi dostatek na cały rok. Mak symbolizuje również obfitość, płodność, powodzenie, ciszę, zmartwychwstanie i zapomnienie. Składniki: (na 2 keksówki)- puszka doprawionego maku (ok. 1kg)
- 5dag migdałów, rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 białka z jajek
- 2 łyżki miodu
- łyżka spirytusu
ciasto:- 25dag mąki
- 4 jajka
- 25dag masła
- 25dag cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
lukier:- 15dag cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- krople olejku migdałowego
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej, dodać miód, spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki bułki tartej.
Ciasto:
Masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.
Piec około godziny w temperaturze 180stopni.
Lukier:
Z podanych składników utrzeć gęsty, biały lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.