Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca. W dawnych czasach wierzono, że mak przynosi domowi dostatek na cały rok. Mak symbolizuje również obfitość, płodność, powodzenie, ciszę, zmartwychwstanie i zapomnienie.
Składniki: (na 2 keksówki)
puszka doprawionego maku (ok. 1kg)
5dag migdałów, rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka z jajek
2 łyżki miodu
łyżka spirytusu
ciasto:
25dag mąki
4 jajka
25dag masła
25dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
lukier:
15dag cukru pudru
sok z połowy cytryny
krople olejku migdałowego
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej, dodać miód, spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki bułki tartej.
Ciasto:
Masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.
Piec około godziny w temperaturze 180stopni.
Lukier:
Z podanych składników utrzeć gęsty, biały lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.
Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej i...
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przy...
W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wers...
Makowiec świąteczny to ciasto, które musi być na świętecznym stole! Zapewnie większość z Was będzie piekła makowce na Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym ...
Przepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. Czytaj więcej »
Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser. Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lżejsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego, który jest zdecydowani...
To ciasto makowe smakuje obłędnie. Nie ma spodu ani wierzchu wyłącznie masa makowa. Jest wilgotne dzięki jabłkom, swoją słodycz zawdzięcza kilku łyżkom miodu i rodzynkom, a cukier puder posypany na wierzchu tworzy śnieżną kołderkę. A dlaczego m...