Fettuccine Alfredo, czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratoraAlfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne f...
Alfredo di Lelio, kucharz i właściciel restauracji Alfredo na Via della Scrofa w Rzymie w 1914 roku zrobił pyszne danie dla swojej żony, która będąc w ciąży miała problem z nudnościami. Okazało się ono tak dobre, że szybko wprowadził je do menu ...
Alfredo di Lelio, kucharz i właściciel restauracji Alfredo na Via della Scrofa w Rzymie w 1914 roku zrobił pyszne danie dla swojej żony, która będąc w ciąży miała problem z nudnościami. Okazało się ono tak dobre, że szybko wprowadził je do menu ...
Przepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;)Składniki400 g makaronu fettuccine100 g boczku1 cebula3 łyżki oliwy z oliwekpęczek natki pietruszkigarść świeżej bazylii1 pu...
Fettucine to makaron w kształcie małych wstążek, jest chudszym bratem tagliatelle. Ja pokusiłam się o zakup świeżego makaronu w delikatesach. Wspaniały makaron, gotuje się 3 minuty, czyli świeży i szybki obiad gotowy. Najczęściej fettucci...
Wyczaruję fettuccine alla Napoli, z serduszkami z mozzarelli i szynki parmeńskiej z bazylią Składniki na dwie osoby: 250 g makaronu fettuccine Sorenti 4-6 szt pomidorów włoskich (mogą być z puszki) 1 mały por (biała część) 3-4 ząbki czosnku2-3 kulki mo...