Chodziły za mną od dawna i wołały po imieniu. Orcia ugotuj nas! Długo się głowiłam nad tym co zrobić z krewetek koktajlowych, ale wyszła sałatka obiadowa.
Składniki:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek ugotowanego makaronu muszelki
- Koperek
- 10 cm ogórka świeżego
- Otarta skórka z cytryny
- Sól morska
- Pieprz papryka ostra
- Ząbek czosnku
- Pieprz
- EWENTUALNIE: Łyżka jogurtu.
Na rozgrzaną patelnie kładziemy masło. Po roztopieniu dodajemy obrany ząbek czosnku i smażymy. Krewetki należy najpierw rozmrozić i odczekać aby odciekła woda, następnie wrzucamy do masła i podsmażamy dokładamy, przyprawy, koper oraz skórkę z połówki cytryny. Te maleństwa nie wymagają długiej obróbki termicznej, wystarczy dosłownie minuta. Dodajemy ugotowane muszelki. Zdejmujemy z ognia. Kroimy ogórka w kostkę podobnych rozmiarów co makaron i krewetka, dodajemy delikatnie mieszamy. Jeśli nie lubisz suchych sałatek dodaj łyżkę jogurtu.