Ogórkowego weekendu ciąg dalszy... ta salsa pasuje jako dodatek do mięs grillowanych czy smażonych a także do owoców morza i ryb. Ja podałam ją z obsmażonymi na maśle skrzydełkami które zostały mi po ugotowaniu zupy.
Składniki:- 4 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Ogórki cienko obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ z nasionami (wyrzucamy). Pozostałe części ogórków kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy by puściły sok.
W tym czasie drobno siekamy papryczkę chilli, szczypiorek i natkę pietruszki.
Przygotowujemy sos. Łączymy ocet balsamiczny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Gdy ogórki puszczą sok odsączamy je na sitku. łączymy z pozostałymi składnikami i zalewamy sosem. Podajemy schłodzony przez co najmniej 30 min w lodówce.