Składniki:
- opakowanie świeżego makaronu pappardelle (ja kupuje w Lidl)
- 1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę
- 2 garstki poszarpanych listków świeżego jarmużu
- 5 ząbków czosnku przeciśnietych przez praskę
- 20-25 dag pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy listki jarmużu i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy aby jarmuż odciekł.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Przesmażamy kilka minut delikatnie mieszając. Dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy kolejne 2-3 min. Następnie na patelnie dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron (ugotowany zgodnie z opisem na opakowaniu), doprawiamy solą i obficie pieprzem.
Oczywiście jeżeli nie macie pappardelle możecie użyć każdego innego makaronu.