Składniki:- kurczak ok 1,5 kg
- sól
- 3 łyki masła
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Składniki nadzienia:
- czerstwa bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 150-200 g wątróbki drobiowej
- pęczek natki pietruszki
- jajko
- łyżka masła
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą wewnątrz i na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Bułkę namoczoną wcześniej w mleku odciskamy i rozdrabniamy. Wątróbkę i natkę pietruszki drobno siekamy. Zagniatamy z kajzerką. Dodajemy żółtko utarte z łyżką masła, szczyptą cukru, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białka.
Jeżeli farsz okaże się zbyt rzadki zagęszczamy go bułką tartą.
Farszem nadziewamy kurczaka. Dodatkowo podważamy skórkę na piersi i pod nią również wkładamy trochę farszu. Otwory spinamy wykałaczkami a nóżki związujemy nicią kuchenną.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C.
Kurczaka układamy na brytfannie piersią do góry. Do brytfanny wlewamy bulion i wkładamy 3 łyżki masła. Pieczemy 1 godz. 20-30 min. często polewając kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Kurczaka pokrojonego wraz z nadzieniem podajemy z pieczonymi ziemniakami.