Składniki na sos:- filet z indyka ok 50 dag
- pieczarki 30 dag
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- ok 1 l wody
Fileta kroimy w kostkę i obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do smażącego się mięsa. Podsmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos w tym czasie mocno się zredukuje. Opcjonalnie jeżeli lubicie cięższe sosy można sos zagęścić zasmażką z łyżki masła i mąki.
W czasie gdy sos się dusi przygotowujemy kluski.
Składniki na kluski:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- woda (ile ciasto zabierze - ok 0,5 szklanki)
Składniki łączymy ze sobą w misce. ciasto ma być dosyć geste (nie lejące). W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na wrzątek kładziemy kluski zbierając ciasto łyżką. 1 kluska to ok 1/3 objętości łyżki.
Gdy całe ciasto umieścimy w wodzie delikatnie mieszamy. Gdy woda ponownie się zagotuje a kluski wypłyną do góry gotujemy je jeszcze 2 min.
Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z sosem.