Od jakiegoś czasu unikam produktów przetworzonych. Jem praktycznie to co sama "wyprodukuję". Jak wszyscy pewnie wiecie ugotowanie w dzisiejszych czasach aromatycznej zupy czy sosu wymaga od nas dodania bulionetki, kostki rosołowej czy Vegety. No niestety takie czasy. Idąc drogą - sama zrobię - znalazłam * idealny przepis na domową bulionetkę = kostkę rosołową. Stosujemy ją na tej samej zasadzie jak tę sklepową. Wzmacnia i podbija smak. Jest przy niej trochę pracy ale uwierzcie opłaca się. Porcja wychodzi pokaźna a sama bulionetka może stać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Składniki:- 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście suszonego liścia laurowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczj kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 suszone grzyby
- 1 suszona papryczka chilli
- 170 g soli (tak ta ilość jest prawidłowa)
- 500 g marchewki
- 150 g korzenia pietruszki
- 150 g korzenia selera
- 100 g białej części pora
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki oleju
- 400 ml wody
Zioła, przyprawy, grzyby i papryczkę mielimy w blenderze. Dodajemy czosnek, znowu mielimy, dodajemy sól i olej i znowu mielimy. Powstałą papkę wykładamy na dużą patelnię o grubym dnie.
Wszystkie warzywa obieramy i przy pomocy blendera siekamy na bardzo drobno. Wykładamy na nasza patelnię. Wlewamy pół puszki pomidorów i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając tak aby woda wyparowała a cała masa zgęstniała.
Gotową bulionetkę jeszcze raz dokładnie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i tak jak pisałam wcześniej przechowujemy w lodówce.
* źródło:
chleby.info