Jeżeli uda Wam się kupić jeszcze dynię (ja mam jeszcze zapasy) koniecznie wypróbujcie ten przepis. To bardzo szybkie w wykonaniu, proste ale smaczne i aromatyczne danie a co najważniejsze "super chude" jak to mówi moja koleżanka E.
Składniki:
- 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 3 cukinie
- 2-3 filety z kurczaka
- 1-2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na delikatny złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodajemy dynię i podsmażamy jeszcze chwilę. Podlewamy taką ilością wody aby przykryła produkty. Dusimy aż dynia zmięknie a w zasadzie prawie zacznie się rozpadać. Jeżeli woda nam wyparuje możemy jeszcze dodatkowo podlać. Cukinię myjemy (nie obieramy), kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki i kroimy na ok 1 cm plasterki. Dodajemy do dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy pastę curry i dusimy jeszcze przez 5 min.