Składniki:- garść liści szpinaku
- ok 25 dag krewetek (jeżeli kupicie mrożone to trzeba je rozmrozić)
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 czerwona papryka
- 1/2 strąka papryczki chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżeczki przyprawy curry
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę curry, wlewamy 100 ml wody-rozprowadzamy pastę aż powstanie jednolity sos. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy ok 5 min. Dodajemy odcedzone z soku pomidory oraz mleko kokosowe.Dusimy kolejne 5 min.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy zagęszczając sos. Dodajemy obrane i oczyszczone krewetki i dusimy 3 min. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na sam koniec dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy ostatnią minutę tylko do momentu aż szpinak delikatnie zmięknie.
Podajemy z ryżem lub tak jak ja z bagietką