Składniki;- 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył)
- 25 dag boczku parzonego lub wędzonego
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone
- 3 ziarenka ziela ang
- 3 liście laurowe
- sól,pieprz,papryka słodka do smaku
- olej, mąka
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry o gr.ok 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem.Solimy z obu stron ,pieprzymy i posypujemy papryką.Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki.Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku ,ogórka i cebuli.(Cebulkę solimy i pieprzymy).Zwijamy roladki,które owijamy nitka,lub spinamy wykałaczką.Przygotowane podsmażamy dość mocno na oleju z wszystkich stron.Dodajemy liście i ziele.Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok.1,5 godz.Na koniec zagęszczamy sos mąka .(2 łyżki mąki rozprowadzamy w pół szkl. zimej wody)Zagotowujemy.