Cześć =) Zrazy to plastry mięsa, zawijane z boczkiem i warzywami, podsmażane, a następnie duszone w sosie. Należą do tradycyjnej kuchni polskiej.
Zrazy można przyrządzić z różnych gatunków mięsa wołowego lub wieprzowego. Mięso kroi się w plastry, faszeruje boczkiem lub wędzoną słoniną, cebulą, kiszonym ogórkiem, czasem innymi dodatkami. Do sosu można dodać musztardę, czerstwe pieczywo, grzyby leśne. Zrazy podsmaża się, a następnie dusi w sosie własnym, zabielonym śmietaną.
Wykonanie zrazów jest pracochłonne, ale ich wspaniały smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni.
W mojej rodzinie najczęściej jada się zrazy wołowe, które przedstawiam w tym wpisie, ale także zrazy wieprzowe. Są to zrazy nadziewane wędzonym boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą, które babcia Krysia zrobiła z okazji ostatnich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na zrazy wołowe podam przy wykonaniu własnej wersji, natomiast mój przepis na zrazy wieprzowe znajduje się
tutaj.
Zachęcam do samodzielnego wykonania zrazów wołowych, ponieważ naprawdę warto!
Smacznego =)