Wigilijna kapusta -smaczna ,również może być jako farsz do krokietów i pasztecików.
Składniki;1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 cebule
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
pół szkl białego wina
oliwa
sól ,pieprz,pół łyżeczki kminku do smaku
1 łyżka Maggi
3 łyżki wody
1 płaska łyżka cukru
Wykonanie;Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie.Solimy i pieprzymy do smaku.W miedzy czasie kroimy kapustę.Do podsmażonych pieczarek i cebuli dorzucamy pokrojoną kapustę i potarte na dużych oczkach jabłka.Dodajemy trochę oliwy i smażymy ok 10 minut dodając maggi ,cukier , kminek od czasu do czasu mieszając.Po ok . 10 minutach dodajemy żurawinę i wino.Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze ok 20 minut.W czasie duszenia dodać 3 łyżki wody .Po tym czasie zdjąć pokrywę i jeszcze chwilkę smażyć ok. 5 minut.Smacznego.