Składniki;- 500 g mięsa mielonego
- pół szkl.kaszki manny
- 1 cebula
- 2 jajka
- 0,5 kg kapusty zwykłej lub pekińskiej
- 1 saszetka ryżu
- olej,sól pieprz
- 2 łyżki koncentratu
- 2 łyżki mąki
- 3 ziarenka ziela ang ,3 liście laurowe
- kostka bulionu
Wykonanie;
Do surowego mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, ryż ,kaszkę,2 jajka ,cebulkę pokrojoną w kostkę.Solimy i pieprzymy do smaku.Wszystko wyrabiamy i formujemy gołąbki.Obsmażamy na oleju , aż się zrumienią.Przekładamy do większego rondla ,zalewamy bulionem rozrobionym w gorącej wodzie.Dodajemy ziele i liście.Dusimy ok. 45 minut..Po tym czasie dodajemy koncentrat .chwilę gotując.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.Sos można zabielić śmietaną.