Składniki:-500g bobu
-2 gałązki koperku
-1 jajko
-4 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki siemienia lnianego
-1 ząbek czosnku
-sól
-olej
Przygotowanie:Bób ugotować z solą (około 1 łyżeczki) i koprem. Poczekać aż ostygnie. Płatki owsiane i siemię lniane podprażyć lekko na patelni, a następnie zmiksować (ja mieliłam młynkiem do kawy) na mączkę. Zmielone ziarna i bób zmiksować razem blenderem, dodać jajko, przeciśnięty ząbek czosnku i wymieszać całość łyżką. Odstawić na 10 minut, aż płatki i siemię lekko zagęszczą ciasto.
Formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju lub ułożyć na lekko wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku około 20 minut w 180*C.