Kolejny słodki przepis do kolekcji. Nie mam ich dość, na blogi jest ich zdecydowana przewaga, a to wszystko dlatego, że jestem ogromnym łasuchem! Te maleństwa upiekłam w przeddzień obrony, aby zabrać je ze sobą ku pokrzepieniu serc. Okazały się być też niezłą łapówką, ponieważ dzięki temu poczęstunkowi cała nasza grupa zdała śpiewająco. To chyba niezłe hasełko reklamowe - "Nie wiesz jak zdać egzamin? Upiecz te babeczki, a na pewno sobie poradzisz!"
Przepis jest bardzo improwizowany. I bardzo brakuje w nim kluczowych składników. Ostatnio moja znajoma zauważyła, że zazwyczaj piekę "bez" niż "z" i tutaj nie było inaczej. Babeczki są w 100 procentach zdrowe i można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Dlaczego? Bo celowo upiekłam je bez glutenu i cukru. A przypadkiem zapomniałam dodać nawet siemienia lnianego, jako zamiennika jajka (co już mi się zdarzyło w przypadku tego przepisu), czy oleju. Brawo ja! :D
Ale bardzo się cieszę z tej pomyłki, bo babeczki udały się nawet lepiej niż się spodziewałam. Nie mogę przestać się nimi zajadać, ponieważ bardzo przypominają w smaku mój ukochany chlebek bananowy, który swoją drogą zamierzam przy najbliższej okazji upiec. Tak w nagrodę a zdane egzaminy :)
Jakie są te babeczki? Mogłabym je śmiało nazwać "najlepsze". Ale bardziej szczegółowa recenzja będzie przydatniejsza. Są bardzo puszyste, ale absolutnie nie są suche - dzięki bananom. Są słodkie również z powodu tych owoców, oraz przez sok owocowy w składzie. Przepis można modyfikować, jak większość znajdujących się na blogu. Bardzo lubię tego typu receptury. Dają wolność i można indywidualnie zmieniać składniki. Nie lubię gotować według receptur, w którym pominięcie jednego składnika równa się totalnej porażce. Za niedługo moje przepisy wyewoluują tak, że będą powstawały tylko z wykorzystaniem energii słonecznej i pewnie nikogo to nie zdziwi. Co tu dużo mówić - TRZEBA je zrobić! Potrzebujesz tylko dwóch misek, łyżki i chwilki czasu, a promotor się ucieszy :D
Wegańskie muffiny bananowo-owsiane
Z truskawkami i borówkami
* Scroll down for English version *
Składniki (około 20 sztuk):
2 szklanki płatków owsianych górskich firmy Kupiec;
1/2 szklanki soku (użyłam jabłkowego, można zastąpić syropem klonowym lub nawet mlekiem):
2 szklanki owoców (u mnie truskawki i borówki amerykańskie).
Przygotowanie:
Mleko wymieszać z octem jabłkowym i odstawić na 5 minut.
Płatki owsiane wsypać do dużej miski i zalać mlekiem oraz sokiem. Odstawić na 15 minut, aby płatki nasiąknęły płynem.
Banany rozgnieść widelcem (tip: tłuczek do ziemniaków jest lepszy) i wymieszać z płatkami. Następie dodać proszek do pieczenia, sodę oraz ewentualnie cynamon. Wsypać mąkę oraz zmielone migdały i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników! Nie za długo i nie za gwałtownie. Wymieszać z owocami.
Przygotować formę do pieczenia muffinek. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3.4 wysokości (najlepiej spisują się tutaj foremki silikonowe).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na Instagramie!
Vegan banana oat muffins
With strawberries and blueberries
Ingredients (about 20 pieces):
2 cupsrolled oats;
1/2 cupjuice(I usedthe apple juice, you cansubstitutewith maple syruporevenmilk):
1,5 cups non-dairy milk+ 1 tbsp apple cider vinegar;
Preparation: Mix the milkwithapple cider vinegarand let it stand for5 minutes. Putoatmealinto a large bowland pour with milkandjuice. Let it stand for15 minutes toflakesabsorbed the fluids. Mash thebananaswith a fork(tip: pestletopotatoes isbetter)and mix withflakes. Thenaddbaking powder,baking sodaand optionallycinnamon.Add flourand groundalmondsandmixgentlyjustto connect tothe ingredients!Not toolongand not toorapidly. Stir in thefruit.
Preparemuffinsbaking pan. Fill eachmoldwith thedoughto3/4in height (it's better to use thesiliconemolds here). Bake inoven preheatedto 190degrees forabout 25 minutes.Coolon a wire rack.
Enjoy!
***
If you decide totry this, orany of myremainingrecipesphotograph itandsend methatpicture, so it couldjoin to the readers photo gallery!I'm waiting foryourdeliciouscadresatoatmealandfigs@op.pl,ortagmeonInstagram!
Omlet z płatkami owsianymi i czekoladą to propozycja śniadania dla dzieci tym bardziej gdy Wasze pociechy dzień zaczynają od kilku prostych ćwiczeń, typu przysiady, skłony. Po tych kilku ćwiczeniach należy zjeść pożywne śniadanie. Jeżeli ...
Omlet z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami to moje pierwsze śniadanie sportowca od jakiegoś czasu wzięłam się za swoje ciało, parę kilo do zrzucenia. Mój najstarszy mężczyzna zaczął szukać informacji odnośnie spalania tkanki, co nal...
Zdrowa szarlotka z patkami owsianymi i du iloci jabek oraz cynamonu. Rewelacyjna w sezonie jesiennym do przemycenia cennych skadnikw
Post Szarlotka z płatkami owsianymi pojawił się poraz pierwszy w...
Proste, szybkie i zdrowe danie bez mąki, bez białego cukru. Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi, polane syropem klonowym. Dojrzałego banana mieszamy z jajem i płatkami owsianymi. Smażymy krótko na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z dowol...
Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj Wreszcie nadeszła upragniona pora na przepyszne desery i koktajle z owoców jagodowych. Sezonowe letnie owoce coraz częściej spotykane są na strag...
Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych są bułkami nieco cięższymi niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ ...
Pamiętacie ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i kokosem? Albo ciasteczka owsiane z żurawiną? Sporo osób je robiło i dało znać, że posmakowały, podobnie zresztą jak inne przepisy z płatkami owsianymi. Cieszę się bardzo, bo oznacza to, że nie jeste...
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i ...