GLUTEN-FREE BLUEBERRY PANCAKES WITH PEANUT BUTTER SAUCE
Tymi plackami mam zamiar przekonać Was do śniadań. Ściśle rzecz ujmując - chce was przekupić połączeniem masła orzechowego i borówek, które kupiło mnie! Jadłam już te placki już kilka razy. W zasadzie przepis nie różni się wiele od
tego, ale tutaj zamiast siemienia lnianego użyłam nasion chia. Dotychczas nie przeszkadzał mi smak siemienia w plackach, a w wypiekach to już w ogóle nic nie czułam. Ale gdy byłam zmuszona użyć nasion chia, ponieważ siemię lniane mi się skończyło, zauważyłam jak bardzo wyczuwalny był "ten smak", o którym wszyscy mówią. Oczywiście jest to kwestia gustu, ale powiadam Wam - raz zrobicie placki na śniadanie z użyciem nasion chia, to już będziecie robić tak zawsze. Nie zważając na cenę (swoją drogą zauważyłam, że nasiona chia robią się coraz tańsze).
Zazwyczaj przepisy śniadaniowe, które są tylko wariacją któregoś z moich
podstawowych przepisów, zamieszczam w "
Projekcie Śniadanie", ale to połączenie okazało się być takie dobre i uzależniające, że postanowiłam przygotować dla niego osobny post, bo zdecydowanie warto wypróbować! Ten sos jest obłędny i mieszając go przed podaniem, połowę wyjadam łyżeczką. A placki z jego dodaniem mogłabym jeść codziennie. Jedyne, co mnie powstrzymuje to brak czasu, żeby długo zajadać się nimi rano. Naprawdę wychodzę z siebie i rozciągam te chwilę w nieskończoność, ponieważ po pierwszym kęsie chce się na nie rzucić z wilczym apetytem.
Wegańskie pancakes z mąki gryczanej
Z nasionami chia i borówkami
* Scroll down for English version *
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej białej lub mąki gryczanej;
- 2 dojrzałe banany;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki nasion chia (30 g);
- 6 łyżek ciepłej wody (60 ml);
- 1/2 szklanki mleka sojowego;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód.
Sos z masła orzechowego:
Przygotowanie:
Wieczorem zmielić nasiona chia w młynku do kawy. Wymieszać z ciepłą wodą i wstawić do lodówki.
Jeśli macie kaszę gryczaną, trzeba zmielić na mąkę. Też najlepiej to zrobić w młynku do kawy.
Rano wymieszać mleko z octem jabłkowym. Banany rozgnieść z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z nasionami chia. Następnie dodać mleko z octem i zamieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, a na koniec wsypać umyte owoce. Zostawić trochę do dekoracji.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać. Jeżeli jest taka potrzeba lekko ją natłuścić. Następnie na średnim ogniu smażyć placki. Muszą z wierzchu pojawiać się bąbelki, oraz ciasto musi stać się mniej błyszczące przed przewróceniem ich na drugą stronę. Smażyć jeszcze kilka minut. Najlepiej nie trzymać ich za długo, żeby nie były suche. Placki są bez jajek, więc brzuch Cię nie rozboli, jeżeli będą lekko surowe w środku.
Sos z masła orzechowego: Wymieszać masło z syropem klonowym i mlekiem. Stopniowo dodawać mleko, aby uzyskać płynną konsystencję. Ciężko powiedzieć ile dokładnie tego mleka trzeba dolać, ponieważ każde masło orzechowe ma inną konsystencję. Jeśli przez przypadek wyjdzie za rzadkie - dodaj więcej masła orzechowego.
Placki podawać od razu, polane sosem orzechowym, z owocami i nasionami chia.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Vegan buckwheat pancakes
With chia seeds and blueberries
Ingredients (2 servings):
- 100 g buckwheat groats or buckwheat flour;
- 2 ripe bananas;
- 2 tsp baking powder;
- 2 tbsp chia seeds (30 g);
- 6 tbsp warm water (60 ml);
- 1/2 cup soy milk;
- 1 tsp apple cider vinegar;
- 1/2 cup blueberries or berries.
Peanut butter sauce:
Preparation:
In the evening grind chia seeds in a coffee grinder. Mix with warm water and refrigerate.
If you have buckwheat groats, you need to grind it into flour. It is best to do it in a coffee grinder.
In the morning mix the milk with apple cider vinegar. Mash bananas and baking powder. Mix thoroughly with chia seeds. Then add the milk with vinegar and stir. Add flour and mix well, and finally pour the washed fruit. Leave some for decoration.
Heat up pan really well with non-stick coating. If necessary grease it lightly. Then, over medium heat fry the pancakes. On top of the pancakes the bubbles have to appear and the dough must become less bright before tipping them over. Fry for a few minutes. Best not to keep them too long, otherwise they will be dry. These pancakes are without eggs, so the stomach will not hurt you if they are slightly raw in the middle.
Peanut butter sauce: Mix the butter with maple syrup and milk. Gradually add milk to obtain smooth consistency. It's hard to say exactly how much milk you need to add, because each peanut butter has a different consistency. If by chance you come out with extremely thin sauce - add more peanut butter.
Serve pancakes immediately topped with peanut butter sauce, fruits and chia seeds.
Enjoy! ***
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at oatmealandfigs@op.pl, or tag me on Instagram!