Pyszna na ciepło i na zimno, jako przystawka, ale też jako kolacja. Świetnie nada się do zabrania następnego dnia do pracy. Niezwykle kolorowa i sycąca. Smaki fantastycznie się komponują. Wystrzałowa pod każdym względem i z pestkami granatu ;) Bardzo polecam.
Do wykonania sałatki potrzebujesz:- 2 filety z kurczaka
- szklankę ryżu
- 1 cebulę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- puszkę kukurydzy
- kiść słodkich, bezpestkowych winogron
- granat
- olej rzepakowy do smażenia
- curry, sól, pieprz
- jajko
- bułkę tartą do panierowania
A zrobisz ją tak:Cebulę poszatkuj, podsmaż na łyżce oleju. Wrzuć ryż, smaż przez chwilę ciągle mieszając. Dodaj 2 łyżeczki curry. Dolej bulion i gotuj ryż pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Kurczaka pokrój na drobne kawałki. Dopraw solą i pieprzem, opanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone mięso osusz na papierowym ręczniku. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Kukurydzę osącz. Jeżeli chcesz podać sałatkę na ciepło wymieszaj wszystkie składniki tuż po przygotowaniu, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pestkami granatu i podawaj od razu. Jeżeli chcesz przygotować sałatkę jako zimną przystawkę, poczekaj aż wszystkie składniki ostygną. Dopiero wtedy wymieszaj je, dopraw i posyp pestkami granatu. Smacznego!
Sabina