Galette to prosta, rustykalna tarta z kruchego ciasta, z całymi kawałkami owoców. Wygląda wspaniale, nawet jeśli nie jest perfekcyjna, ma w sobie
Artykuł Tarta galette ze śliwkami (4 składniki) pochodzi z serwisu Wilkuchnia.
Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że można je jeść na ciepło z lodami, jak również z jogurtem naturalnym w wersji bardziej light (tak cz...
Uwielbiam to ciasto, to najpyszniejsze kruche jakie jadłam. SERIO. Wybaczcie brak skromności, ale jest naprawdę ekstra. Idealnie kruche i maślane,
The post Galette z czerwonymi pomarańczami i nadzieniem migdałowym appeared first on candycompany....
Galette z jabłkami, czyli po prostu tarta. Ale nie taka zwykła, bo troszkę różni się od takiej tradycyjnej tarty. Jak już widzicie po zdjęciu ciasto jest zawinięte na rogach. Dodatkowo galette piecze się bez użycia formy. Jak dla mnie totalnie ob...
Dziś w roli głównej aromatyczne galette rustykalna tarta z czereśniami i rozmarynem. Jestem wielką fanką kruchego ciasta, jako dziecko zwykle wyjadałam kruche spody zostawiając całą resztę. Dlatego tak lubię galette! W każdej wersji A z...
Kiedy późnym latem widzę cudownie mieniące się kolorami śliwki na straganach (rodzajów niestety nie potrafię wymienić), nie mogę się powstrzymać po prostu je kupuję, choć przyznam, że nieprzetworzone, nie należą do moich ulubionych owoców. Pys...
Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6. stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu...