Do przygotowania muesli z musem truskawkowym w słoiczku zainspirowała mnie koleżanka z pracy, która to zaopatrzyłą się w specjalne słoiczki firmy Ball w celu przyrządzania sobie wymyślmych posiłków do pracy.
Bardzo spodobał mi się ten pomysł. Ilu z nas ma już dosyć kanapek ?? A nie zawsze mamy czas lub możliwości wyskoczyć gdzieś na obiad w czasie pracy.
Dlatego postanowiłam stworzyć zakładkę Słoiczkowe dania, w której to znajdziecie propozycje różnych potraw, które można spokojnie zapakować do słoiczka.
Moją pierwszą propozycją jest muesli z musem truskawkowym, idealne na drugie śniadanie.
Co o tym sądzicie ?? :)
Składniki :- szklanka mrożonych truskawek lub gotowy mus
- duże opakowanie gęstego jogurtu
- 1 banan
- 3 łyżki syropu z agawy (można użyć innego produktu słodzącego takiego jak np. cukier)
- 6 łyżek domowej granoli
- Do garnka wsypujemy truskawki/mus i podgrzewamy aż się rozmrożą. Dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Gotujemy aż truskawki się rozpadną i powstanie mus. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do słoiczków wsypujemy po 2 łyżki muesli i zalewamy je łyżką jogurtu.
- Banana kroimy w cienkie plastry i układamy na jogurcie.
- Na warstwę bananów wylewamy mus truskawkowy i ponownie jogurt i musli.
- Zakręcić i odłożyć do lodówki jeżeli przygotowujemy musli z myślą o drugim śniadaniu w pracy.