Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Niech się gotuje!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
194
Kategorie
206
Ceviche z dorsza
Ceviche to południowoamerykańskie danie z surowej ryby marynowanej w cytrusowym soku, z dodatkiem ostrej papryczki, kolendry i cebuli. Ultraświeże, kolorowe, orzeźwiające. Dużo mniej popularne, niż sushi, ale moim zdaniem jeszcze pyszniejsze. Ceviche m...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Bardzo łatwe!
,
Przystawki
,
Pomidory
,
Ryby i owoce morza
,
Cebula
,
Dorsz
,
Limonka
,
Awokado
Ciasto cytrynowe z makiem
Dzisiejszy przepis pochodzi z nowej książki Yotama Ottolenghiego Słodko. Mam jeszcze dwie jego książki i bardzo lubię zarówno czytać i oglądać, jak i gotować z umieszczonych w nich przepisów. Są smakowite, obfite i uczciwe. Comfor...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Słodkie wypieki
,
Cytryna
,
Mak
Pasta jajeczna
Śniadaniowe potrawy z jajek mają w sobie coś odświętnego. Rzadko rano jest czas, żeby gotować jajka, robić omlety i pasty. Najczęściej wybieram więc kanapki (choć moje dzieci często dostają szybkie naleśniki przy odrobinie wprawy przygotowanie ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Pasty i dipy
,
Potrawy śniadaniowe
,
Jajka
,
Dania z jajek
,
Szczypior
Waniliowy mus z białej czekolady
Biała czekolada to żadna czekolada. Ale co z tego jest mleczna, słodka, pyszna. Lubię ją podjadać solo, ale jeszcze bardziej w deserach. Jest świetną podstawą kremów, musów i lodów, doskonale łączy się z owocami, wanilią, chałwą, bakaliami. Dzi...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Desery
,
Wanilia
,
Biała czekolada
Piernikowe muffinki
Tak jak Wielkanoc to święto kolorów, Boże Narodzenie jest świętem zapachów. Pachnie choinka, grzyby, kompot z suszonych owoców. Pomarańcze, miód, orzechy. I najbardziej świąteczne ze wszystkich przypraw cynamon i goździki. Pachną nimi też moje ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Desery
,
Słodkie wypieki
,
Cynamon
,
Boże Narodzenie
,
Miód
Bouillabaisse czyli francuska zupa rybna
Bouillabaisse, dziś kosztowna królowa rybnych zup, wywodzi się, jak wiele innych, z biednej kuchni. Gospodarne żony marsylskich rybaków gotowały ją z tego, co nie zostało sprzedane albo w ogóle było niesprzedawalne drobnych rybek, skorupiaków,...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Dania jednogarnkowe
,
Zupy
,
Boże Narodzenie
,
Ryby i owoce morza
,
Dorsz
,
łosoś
,
Halibut
,
Szafran
Lohikeitto – fińska zupa rybna
Treściwe, skandynawskie zupy rybne są doskonałe na polską zimę nawet jeśli nie śnieżną i mroźną, to zazwyczaj chłodną i dość ponurą. Dzisiejsza ma same zalety składa się ze swojskich, łatwo dostępnych produktów, błyskawicznie się ją prz...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Bardzo łatwe!
,
Dania jednogarnkowe
,
Ziemniaki
,
Ryby i owoce morza
,
Koperek
,
łosoś
Sałatka z tuńczyka, ziemniaków i awokado
Późna jesień i zima to dobry czas na ryby. Wiosną, latem i jesienią jest takie mnóstwo pysznych warzyw i owoców, że na nic innego nie starcza mi już miejsca. Każde jest najlepsze właśnie teraz, zaraz się skończy, trzeba się nimi rozkoszować, kiedy są. ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Bardzo łatwe!
,
Przystawki
,
Ziemniaki
,
Sałatki
,
Avocado
,
Tuńczyk
Babeczki brownie
Nie ustaję w testowaniu kolejnych wersji muffinów. Tym razem bardzo czekoladowe, zabójczo słodkie babeczki brownie. Nie są piękne, tak jak brownie nie jest pięknym ciastem dość niskie, jakby zakalcowate, lekko zapadnięte. Delikatnie popękane na...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Słodkie wypieki
,
Czekolada
Muffinki migdałowe z cynamonem
W idealnym świecie idealne matki pakują do szkolnych śniadaniówek zbilansowane, wartościowe posiłki kanapkę z pełnoziarnistego chleba lub sałatkę z kaszy, pokrojone warzywa, kartonik mleka, a na deser bakalie. W zwykłym świecie często d...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Słodkie wypieki
,
Cynamon
,
Migdały
Bakłażany w sosie pomidorowym
Na jesień i zimę najlepsze są dania jednogarnkowe. Sycące gulasze, zawiesiste zupy, treściwe zapiekanki. Taka miska gorącej strawy, zagryzana świeżym chlebem i popijana herbatą, smakuje doskonale, poprawia humor i trochę rozleniwia. Wcześniej spacer lu...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Dania jednogarnkowe
,
Warzywa
,
Pomidory
,
Bakłażan
Bulion rybny
Bulion rybny jest bardzo przydatny niezastąpiony w zupach rybnych, risottach z owocami morza, wielu daniach azjatyckich. Oczywiście można użyć gotowego bulionu płynnego (kiedyś dobry kupowałam w Marks Spencer, jakiś czas temu jedn...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Bardzo łatwe!
,
Zupy
,
Ryby
Karbonada czyli wołowina po flamandzku
Karbonada to rodzaj gulaszu, jest obecna w każdej belgijskiej restauracji, serwującej tradycyjne jedzenie. I niech tak dalej będzie, bo jest pyszna. Składa się ze sporych kawałków wołowiny długo duszonych w piwie z dużą ilością cebuli. Mięso jest miękk...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Dania główne
,
Dania jednogarnkowe
,
Wołowina
,
Cebula
,
Piwo
Czekoladki z masłem orzechowym czyli domowe Reese’s
Połączenie słodkiej mlecznej czekolady i słonawego masła orzechowego to jeden z lepszych amerykańskich wynalazków. W czekoladkach Reeses zakochałam się od pierwszego kęsa. W Stanach można je kupić w najróżniejszej formie spore babeczki...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bardzo łatwe!
,
Desery
,
Wegańskie
,
Czekolada
,
Orzeszki ziemne
Pasta z pieczonego łososia i serka koziego
Każdemu czasem zostanie kawałek ryby z obiadu, którego nikt już nie chciał, trochę sera, resztka pieczeni. Szkoda wyrzucić, ale za mało na konkretny posiłek. W takich sytuacjach doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek można na nie przerob...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Bardzo łatwe!
,
Przystawki
,
Potrawy śniadaniowe
,
Ryby i owoce morza
,
Koperek
,
łosoś
,
Pasty
,
Ser kozi
Ragu z kaczki
Bardzo lubię makaron z sosami typu ragu, popularnie zwanymi bolognese. Mielone mięso z odrobiną wątróbki, dodającej ekscytującej goryczki, długo gotowane w sosie z wina i pomidorów. Po wielu godzinach duszenia smaki pięknie się przenikają, balansują. ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→