>Składniki: 250g świeżych kwiatów fiołka wonnego, 1l zwykłej wody, świeżo wyciśnięty sok z 0,5 średniej cytryny oraz cukier biały (
ew. jasny brązowy) w ilości takiej, ile wynosi waga pozyskanego wywaru (
ok.600g)
>Wykonanie:
Oczyszczone kwiaty fiołka w rondelku zalej wrzącą wodą i pod pokrywką pozostaw na 12godz. – poprzez sito przecedź i do uzyskanego wywaru wmieszawszy sok z cytryny oraz odpowiednią ilość cukru, ponownie doprowadź do zawrzenia – podgotuj na małym ogniu ok.60min, do momentu lekkiego wyraźnego zagęszczenia.
Gotowy wywar w przygotowanym słoiku/butelce odpowiednio odstaw do ostygnięcia, a potem szczelnie zamknij wieczkiem i do czasu spożycia przechowuj w chłodzie spiżarki (
ew. w lodówce), do ok.1 tygodnia; w razie potrzeby, odpowiednio zawekuj na zaś (
wtenczas przechów max.1 rok).