>Składniki: 1 łyżka masła (
przepis na blogu), 1,5 łyżki białej mąki pszennej, 500ml bulionu rosołowego (
przepis na blogu), 1 żółtko jaja kurzego, 62,5ml słodkiej śmietany 12%, 0,5 średniej wielkości cytryny, 4 łyżeczki wybranego brązowego cukru, ew. szczypta soli morskiej
>Wykonanie:Na rozgrzanej nad średnim ogniem głębszej patelni stop masło, wymieszaj je z mąką, po czym zalawszy rosołem, mieszając doprowadź do zawrzenia – zestaw z palnika i nieprzerwanie energicznie mieszając, powoli dolej rozmącone w śmietanie żółtko; podgrzej raz jeszcze do chwili zgęstnienia – ponownie zdejmij znad ognia, wmieszaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dopraw do smaku cukrem ze solą
Gotowy sos serwuj zaraz po przyrządzeniu; nie nadaje się do przechowania.
Źródło