>Składniki: 500g białej mąki pszennej-chlebowej (
typ 850), 1 łyżka pszczelego miodu wielokwiatowego i 2 łyżeczki soli morskiej oraz 250ml zwykłej letniej wody, 2 łyżki zakwasu żytniego (
przepis na blogu), 8g świeżych drożdży + 1 jajo kurze rozmącone z 1 łyżką krowiego mleka 3,2% do posmarowania
>Wykonanie:(zakwas) wyjmij z lodówki, wmieszaj 3 łyżki mąki żytniej razowej z 4 łyżkami letniej zwykłej wody, po czym nakryj szczelnie lnianą ściereczką i odstaw w miejsce ciepłe na 12-16godz – odłóż potrzebne 2 łyżki, a resztę odstaw do lodówki;
(całość) drożdże w szklanej misie rozetrzyj z miodem, rozpuść we wodzie i wmieszawszy zakwas, pozostaw pod ściereczką j/w na 15min – wyrób z mieszanką mąki ze solą, na jednolicie gładką, lekko kleistą kulę ciasta, umieść w wysmarowanej olejem misie i ponownie j/w pozostaw na 1,5godz, do podwojenia objętości – krótko zagnieć, na stolnicy rozciągnij i złóż jak kopertę, następnie znów pozostawiając do wypulchnienia; czynność tę powtarzaj 3 razy co 45min – podziel na 8 jednakich kawałków, sformuj kształtne bochenki i rozłóż w większych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze; j/w pozostaw na ostatnich 40min wypulchniania – nożykiem na wierzchach wykonaj parę równoległych nacięć wzdłuż, lekko pędzlem posmaruj mieszaniną jaja z mlekiem i tak wstawiwszy do już rozgrzanego do temp.200C piekarnika (
na dolnej półeczce umieść żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem), przetrzymaj weń ok.30min, do chwili ładnego przyrumienienia i suchości środka pieczywa.
Gotowe chlebki ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na krat i nań odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.