>Składniki:4 jaja kurze, 2 łyżki masła, 1 duża biała cebula, 400g pieczarek oraz ok.3 łyżki majonezu (
przepis na blogu), świeżo mielony czarny pieprz i sól morska do smaku + świeża zielona natka pietruszki do przybrania i świeże liście zielonej sałaty
>Wykonanie:
(farsz) oczyszczoną cebulę drobniutko posiekaj, wrzuć na rozgrzaną już patelnię z masłem i odpowiednio zeszklij, po czym dorzuć poszatkowane na drobnych oczkach tarki pieczarki i jeszcze parę chwil podsmażaj, do przyrumienienia – dopraw solą i pieprzem do smaku; odstaw do ostygnięcia;
(całość) jaja odpowiednio ugotuj do miękkości, ostudź, obierz ze skorupek, po czym poprzecinaj wzdłuż na równe poły – wydrąż żółtka do misy i rozetrzyj je z podsmażonymi j/w pieczarkami, majonezem oraz przyprawami do smaku, do jednolitości – połówki białek jaj wypełnij przygotowanym farszem, po czym rozłóż na przygotowanej paterce, ew. pokrytej liśćmi sałaty.
Gotowe jaja przybierz natką pietruszki (
w każdą połówkę wetknij listek) i od razu podawaj; nie nadaje się do przechowania.