>Składniki: 4 skibki białego chleba pszennego (
przepis na blogu); a także – po 4 plasterki wieprzowej szynki gotowanej i plastry żółtego sera (
przepisy na blogu) oraz 8 średniej grubości krążki białej cebuli, szczypta soli morskiej + ok. 4 łyżeczki masła i 4 kleksy ketchupu (
przepis na blogu)
>Wykonanie:Przygotowane skibki chleba posmaruj z jednej strony masłem, po czym tą właśnie do dołu rozłóż na rozgrzanej już suchej patelni – na każdej połóż kolejno: plaster szynki, 2 krążki cebuli, posól lekko i nakryj to plastrem sera; na średnim ogniu, podsmażaj tak pewien czas, do chwili zrumienienia spodu oraz chrupkości – tuż pod koniec, trzymając jeszcze nad palnikiem, nakryj szczelnie pokrywką na parę chwil, do stopienia sera.
Gotowe grzanki maźnij powierzchownie ketchupem i od razu serwuj – nie nadają się do przechowania.
Źródło - przepis własny