Ciasto, które można przygotować bez mąki, to deser idealny dla tych co unikają glutenu. Smaczne, czekoladowe, wilgotne, z pomarańczową nutą - polecam.
CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIORKĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY Składniki:Ciasto:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek tagatozy (słodzika)
- skórka z 1 pomarańczy
Polewa pomarańczowa:
- 1 pomarańcz
- szklanka wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy aż do miękkości. Do odcedzonej, ostudzonej cieciorki dajemy mleko i jaja. Miksujemy składniki na gładką masę. Następnie dodajemy kakao, tagatozę i skórkę z pomarańczy (wcześniej startą na średniej wielkości oczkach tarki). Mieszamy wszystkie składniki, przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Miąższ pomarańczy drobno kroimy, gotujemy kilka minut z wodą. Następnie miksujemy, dodajemy żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy na ciasto.