Ta pasta to mój absolutny numer jeden, jeśli chodzi o pasty do chleba! Pieczony czosnek pachnie i smakuje obłędnie! Nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Dodatek ziół, soku z cytryny i dobrej oliwy dopełnia całości. Pasta jest szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu, wystarczy wrzucić wszystko do miski, zblendować i już można zajadać. Najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem, mniam! Przepis znalazłam tu.
Składniki :
2 puszki białej fasoli
1 główka czosnku
1 cytryna
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
sól do smaku
Sposób przygotowania :
Z główki czosnku odcinam wierzch, czosnek zawijam w folię aluminiową i piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Do miski wrzucam odsączoną fasolę, wyciśnięte ząbki czosnku i oliwę, blenduję na gładko. Dodaję posiekaną natkę, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny i sól do smaku. Dokładnie mieszam. Gotowe!