Święta, święta i po świętach! Czas pomyśleć o sylwestrze i o tym co wyląduje na naszych stołach. Dzisiaj podaję przepis na mięciutkie, pieczone pierożki z nadzieniem ze szpinaku i fety. Idealne na imprezową przekąskę, zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego :). Można przygotować je dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku lub podawać na zimno. Z podanych proporcji wychodzi około 25 sztuk.
Farsz :
200 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 duży ząbek czosnku
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ciasto :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciepłej wody
Dodatkowo :
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania :
Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, gotowy zaczyn i 150 ml ciepłej wody. Wymieszać delikatnie łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulę, przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć do miski, zakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, gotować aż całkiem się rozmrozi. Wówczas dodać szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. gotować przez 2-3 minuty. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i ser feta, wymieszać, odcisnąć, odstawić. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, kilkakrotnie dokładnie zalepiać brzegi. Układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).