350 g cebuli1,7- 2 kg pomidorów (gatunek lima)1.5 łyżki soli2 płaskie łyżki cukru1 łyzka ziół prowansalskich1/2 łyżeczki tymiankuszczypta chili6 ząbków czosnku1/4 szkl octu2 duże łyżki przecieru pomidorowego Pudliszkiolej rzepakowy
Cebulę i przeciśnięty przez praske czosnek szklimy na oleju.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.
Dodajemy pomidory porcjami do cebuli i dusimy na małym ogniu.
Gdy sos zaczyna gęstnieć dodajemy następną porcję.
Po odparowaniu wody i otrzymaniu odpowiedniej konsystencji sosu
dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat i gotujemy jeszcze ok 10 min cały czas mieszajac.
Gorący sos przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Pasteryzujemy 15 min.