Składniki:
90 g kaszki quinoa trójkolorowej1 duży zielony ogórekgarść kiełków słonecznikagarść kiełków fasoli mung3 małe pomidorki1/2 sałaty lodowej 1/2 puszki groszku lub białej fasolki 3 plasterki tofu1/2 natki pietruszkisól, pieprz
Sos:3 łyżki oliwy1 łyżka czerwonego octu winnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka wodyodrobina chili
Kaszkę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody przez 25 min
Sałatę kroimy w drobne paseczki, ogórka i pomidowy w kostkę.
Plasterki tofu o grubości ok 1 cm. również kroimy w kostkę.
Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy sosem powstającym przez wymieszanie ww składników.
Quinoa czyli inaczej komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dużą zawartością białka
(porównywalnie z jajkiem i serem białym), minerałów
(manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu) oraz kwasów omega 3.
Jest źródłem energii- była podawana wojownikom indiańskim przed walkami.
Przez Inków nazywana "matką wszystkich ziaren"
Smacznego :)!