Przyznam się Wam do czegoś...
Lubię placki :)
TUTAJ mogliście znaleźć przepis na placki z kaszy jaglanej, które sprawdzają się na śniadanie oraz przekąskę. Dziś pora na wspaniałe placki z cukinii, które dopełniają tego plackowego menu na przykład jako obiad lub kolacja.
Składniki:
2 średnie cukinie
cebula
3 jajka
100g mąki razowej
szczypta pieprzu
szczypta soli
papryczka chilli
ząbek czosnku
garść liści świeżej bazylii
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
2. Dodajemy startą cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę.
3. Dodajemy przesianą mąkę oraz jajka.
4. Zioła dokładnie siekamy i dodajemy do całości.
5. Całość mieszamy i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem.
6. Smażymy z obu stron (na odrobinie oliwy lub bez - jeśli macie patelnię teflonową).
Gotowe!
Placki świetnie smakują ze śmietaną i ziołami lub z sosem pomidorowym.
Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka
TUTAJ oraz Instagrama
TUTAJ.