Dziś mam dla Was przepis na proste przekąski z ciasta francuskiego. Nie należą one niestety do dietetycznych. Idealnie sprawdzą się jednak w razie niespodziewanej wizyty gości, a bez okazji pozwolą zrobić mały porządek w lodówce.
Do przygotowania 14 sztuk potrzebowałam:
rolkę mrożonego ciasta francuskiego - nie należy do dietetycznych, ale zawsze trzymam w zamrażarce trochę, właśnie na wypadek niespodziewanych gości
7 plasterków szynki lub kawałek 70-100g
7 plasterków sera żółtego lub kawałek 100g
kilka łyżek przecieru pomidorowego
oregano
słodka papryka
czosnek granulowany
Oliwę z oliwek
Możecie także dodać właściwie wszystko, co zalega Wam w lodówce - na przykład pieczarki lub paprykę.
Przygotowanie:
1. Ciasto rozwijamy i kroimy na kwadratowe kawałki (po 7-10 cm).
2. Na każdym kawałku układamy wzdłuż przekątnej pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę.
3. Na szynce układamy pokrojony drobno ser źółty.
4. Na serze wykładamy po łyżeczce przecieru pomidorowego.
5. Każdy kąsek posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz szczyptą oregano i papryki.
6. Sklejamy kąski łącząc ze sobą dwa przeciwległe wolne rogi.
7. Każdy kąsek spryskujemy odrobiną oliwy z oliwek.
8. Pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto się zrumieni) w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Gotowe!
Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..?
Zapraszam Was serdecznie na