Dziś pomysł na obiad na obiad u mnie spaghetti i to nie byle jakie, bo z chilli. Bardzo lubię ostre potrawy, dlatego chilli często pojawia się na moim talerzu.
Do przygotowania użyłam:
- makaron spaghetti
- pomidory z puszki
- oliwa
- cebula
- czosnek
- bazylia
- papryczki chilli
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente, czyli w zależności od gatunku około 7-8 minut.
- Na patelni podsmażamy na oliwie rozgniecione ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulkę.
- Pomidory w puszki odsączamy z soku i w zależności, czy są w całości czy w kawałkach, kroimy w drobną kostkę. Alternatywnie można użyć przecieru pomidorowego - znacznie skraca czas.
- Pomidory wrzucamy na patelnię, dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli (uwaga! są naprawdę ostre!) i całość dusimy.
- Pod koniec dodajemy bazylię lub inne zioła i przyprawy do smaku.
- Makaron wykładamy na talerz lub do miseczki (w zależności od konsystencji sosu) i przykrywamy sosem - koniecznie spróbujcie przed nałożeniem, jak bardzo jest ostry, aby nie mieć później na talerzu niemiłej niespodzianki i nie musieć bez końca dokładać makaronu.
Smacznego!
Jak widać lista składników jest równie prosta, co przygotowanie. Nie oznacza to wcale, że pasta straciła cokolwiek na smaku, wręcz przeciwnie. Osobiście lubię proste połączenia i nie przekombinowane smaki.